CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »
SELAMAT DATANG KE BLOG CIKGU ANA   *   YANG MERAH ITU SAGA,YANG KURIK ITU KENDI,YANG INDAH ITU BAHASA,YANG CANTIK ITU BUDI   *   DIKEMASKINI PADA 21 NOV 2012  *

Friday, 7 December 2012

PENGAYAAN PENJODOH BILANGANPeperiksaan?......alamak takutnya.


Bukanlah,yang ni cuma latihan pengayaan sahaja
Cikgu Ana berikan supaya murid-murid lebih
memahami tentang tajuk penjodoh bilangan yang sedang kita pelajari ini.

Arahan:
Isikan tempat kosong dengan penjodoh bilangan yang sesuai:

      Puan Sakinah dan suaminya pergi ke pasar.Mereka membeli tiga___________ikan bawal,se__________sawi,empat __________terung dan beberapa_____________kari ayam dan daging.

      Dalam perjalanan pulang mereka singgah di__________kedai untuk bersarapan.Puan Sakinah memesan dua___________roti canai dan se___________nescafe,manakala suaminya memesan se___________mi goreng dan se ___________air mineral. 

      Sebelum pulang mereka singgah di Kedai Doraisamy untuk membeli se____________surat khabar,se____________selipar,se______sabun dan se____________payung Manakala untuk cucunya Ainul Damia mereka membelikannya se____________bola mainan, dua __________pensel serta se__________tuala kecil yang dipesan oleh cucu mereka itu.

Macamana?mudah kan.Jika masih lagi keliru,baca semula buku-buku penjodoh bilangan atau minta tolong kepada ibu,abah,kakak atau abang.
Selamat mencuba.

RENUNGAN HARI INI